Farväl Fredrik

Farväl Fredrik

I onsdag tog vi farväl av en riktig kämpe. Fredrik ställde alltid upp klubben och hjälpte till där han behövdes. Det sista Fredrik gjorde var att hjälpa till att rensa upp och färdigställa marken längst ner i hamnen. Därför hedras han med en egen liten gränd just där.

Ordförande har ordet.

Jag vill få tacka alla som deltog på gårdagens stämma och bidrog till att hålla liv i föreningsdemokratin. På styrelsens vägnar vill jag även få tacka för förnyat förtroende och för glada tillrop under och efter stämman. Eftersom en hel del av våra medlemmar inte hade tillfälle att närvara på stämman väljer jag att lägga ut mitt anförande från stämman.

Visionsinledning – Stämman Lagunen 2025
Under 2024 och det som gått av 2025 har styrelsen lagt det mesta av vår tid på att tänka långsiktigt och att jobba med ekonomifrågor. Vi har stött och blött olika sätt att finansiera nödvändiga investeringar och underhållsbehov, utrett möjligheterna för att öka föreningens inkomster. Vi har också städat i vår ekonomi genom att plocka bort onödiga utgifter som tex dubblerade telecom avgifter, försäkringar och annat.
Vi har även assisterat hamnkaptenen i arbetet med att få på plats en underhållsplan för hamnen så både han och styrelsen får en bättre, mer förutsägbar struktur att jobba vidare efter. Styrelsen börjar bli rätt samkörda, och jag kan med stolthet säga att vi börjar få relativt bra koll på läget och den komplexitet och historik som är Lagunen.

Innan vi går vidare med dagordningen, vill jag ta några minuter och prata från hjärtat – som ordförande, som medlem och som en av många som lägger tid och engagemang på Lagunen.

Vi är en andelsförening. Det betyder att vi äger hamnen tillsammans, och det betyder också att vi bär ansvar tillsammans. Ansvar för hur det ser ut här, hur hamnen fungerar – och hur den ska vara i framtiden. Vi är i runda svängar 550 medlemmar som delar detta ansvaret.
Och det är därför vi har en styrelse. I en förening som vår kan inte varje enskild medlem vara deltagande i alla beslut. I stället måste några ha mandat att hålla ihop helheten. Att fatta beslut, också när de är tuffa. Vi har blivit valda av er – inte för att förvalta status quo, utan för att göra det som behövs för att Lagunen ska vara en attraktiv, trygg och fungerande hamn nu och i många år framöver.
Den sittande styrelsen står inför en rejäl utmaning. Våra bryggor är gamla. Det är inget nytt. Redan tidigare stämmor har beslutat att de behöver bytas ut – och vi i styrelsen har lagt mycket arbete på att närma oss frågan på ett klokt, hållbart och ekonomiskt ansvarsfullt sätt. Två bryggor är redan utbytta, men de kvarstående är minst lika uttjänade.

Jag vet att det finns röster som säger: “kan vi inte bara laga dem?”, “det blir billigare”. Och jag måste vara helt ärlig: jag tror inte att de som säger så egentligen tror på det fullt ut. Det är nog mer ett uttryck för en högst rimlig oro för ökade kostnader. Kostnader som man inte vill vara del av att ta nu, utan hellre vill skjuta på framtida båtägare kanske när man själv har avslutat sitt båtliv.
Men att lappa och laga är varken billigare eller bättre. Och vi har inte längre den typ av ideell arbetskraft som fanns på 80-talet för att göra jobbet själva. Senast i veckan var det en lång artikel i Sydsvenskan om bristande engagemang och hotet mot de ideella föreningarnas existens. Att renovera våra bryggor är inte ett realistiskt alternativ.

En annan viktig förändring som påverkar oss alla är arrendet från Malmö stad. Det har länge varit lågt, men från och med 2023 förhandlade vi fram ett tufft avtal med kommunen där arrendet ska upp från ca 70 tusen till ca 1.4miljoner över en tioårsperiod. Detta i 2023 års penningvärde, vilket innebär – att som våra andelar – kommer arrendet att indexregleras. Rent praktiskt betyder det att arrendet för varje år kommer utgöra en allt större del av våra totala avgifter – oavsett om man är båtägare i en hyreshamn eller i Lagunen.
Det gör att skillnaderna i avgiftsnivåer mellan hamnarna minskar procentuellt – eftersom vi alla betalar liknande arrenden. Skillnaden är att vi i Lagunen har en insatsmodell – vi bidrar till att äga, och vi har som mål att, trots ökade arrenden, fortfarande ligga lägre i totala avgifter än hyreshamnarna.

Vi har en husbilsparkering. Då den anlades var det en hel del kritik mot att vi andelsägare skulle förfördelas till fördel för husbilsägarna i vår egen klubb. I dag genererar husbilarna omkring 1,5 miljoner kronor per år. Det är en styrka. Och vår långsiktiga målsättning är att använda dessa intäkter till att finansiera bryggbytet – steg för steg. Faktum är att vi i styrelsen vill för föreningens bästa utöka antalet husbillsplatser och investera i förbättrade faciliteter både för medlemmar och husbilsbesökande. Vi tror på att vi med god planering och ekonomisk disciplin kan utnyttja inkomsterna från husbilarna för att genomföra den nödvändiga investering i bryggor vi står inför samtidigt som vi kan hålla avgifterna i paritet med inflationen.

Att hålla medlemsavgifterna så låga som möjligt har varit en del av premisserna i Andelshamnen Lagunen. Men det viktigaste är kanske inte bara avgiftens storlek – utan värdet av en plats i Lagunen. Styrelsens uppdrag är att leda detta värdeskapande, men vi alla är ansvariga för att hjälpas åt att förvalta detta på bästa möjliga sätt.

Vi vet att det finns en oro bland vissa medlemmar över att det är svårt att sälja sin plats. Det sägs att det beror på att avgifterna har ökat och att det blivit för dyrt – men det är kanske inte hela sanningen. Lagunen grundades 1982. Många av dagens andelsägare har varit med i decennier – några ända sedan starten. Det sker nu en naturlig generationsväxling. Och det är inte bara båtlivet som har förändrats – hela vår livsstil har.

De av er som sitter här och hade småbarn på 80 0ch 90 talet – minns ni hur det var när ni hade barn hemma? Det var oftast ni som föräldrar som bestämde vad familjen skulle göra på sommaren. Man valde båtsemester, husvagn eller stuga – och barnen följde med.
Idag ser det annorlunda ut. Många barns fritidsintressen styr hela familjens kalender. Fotbollscuper, ridläger, träningar – och det påverkar vilka val man gör. Båtlivet har fått hård konkurrens så det handlar alltså inte bara om ekonomi, utan om hur hela vardagen och prioriteringarna i familjer har förändrats. Det är därför inte konstigt att det just nu finns ett större utbud än efterfrågan på andelsplatser.

Men allt är inte mörkt! Malmö stad vill växa och bli en halvmiljonstad – och i samtal med stadens politiker har vi fått veta att tidigare planer på nya båthamnar vid Glasbrukskajen och i Nyhamnen har lagts ner. Det innebär att Lagunens läge och funktion blir ännu viktigare i framtiden där vi i styrelsen ser det som vårt ansvar att bygga ett Lagunen som är värt att investera i – och värt att vara kvar i. I detta ingår självklart fungerande bryggor.

Vad annat skapar värde? Jo, det gör goda faciliteter: fri parkering, tillgång till klubbhus, grillplatser, trivsel. Det gör också ekonomisk stabilitet, förutsägbarhet, och tydliga regler. När vi tar ut avgifter för brott mot hamnordningen, är det inte för att ’styrelsen vill dra in pengar på allt’ som vissa gillar att sladdra om på hamnplan – det är däremot ett av få styrmedel vi har för att skapa ordning och trygghet i hamnen. Dessa extra avgifter är inte primärt en inkomstkälla – det är en metod för att upprätthålla kvalitet och trivsel – och därmed värde för alla våra andelsägare.

Avslutningsvis: Vi i styrelsen gör detta arbetet ideellt. På vår fritid. Och vi gör det för att vi bryr oss. Men vi är helt beroende av att vi håller ihop som förening. Av att vi pratar öppet, sakligt och med respekt. Också när vi tycker olika. Jag känner mig prestigelös i min roll som ordförande. Jag – och hela styrelsen – är fullt beredda att kliva åt sidan om föreningen vill gå vidare i en annan riktning med någon som vill saker för Lagunen som passar era åsikter bättre. Men vi måste vara ärliga med en sak:

Ni kan välja bort den här styrelsen. Men ni kan inte välja bort styrelsens uppgifter och ansvar.


Så mitt hopp idag är att vi lyfter blicken tillsammans. Att vi ser vad Lagunen kan vara – inte bara vad den en gång var. Och att vi inte bara pratar om vad det kostar – utan att vi tillsammans pratar mer om Andelshamnens sanna värde.

Tack för ordet och välkommen till ett nytt båt år i vår underbara hamn!

Runar Åsly – Ordförande Andelshamnen Lagunen

Tack Fredrik!

Det är med stor sorg vi mottagit nyheten att Andelshamnens Fredrik Andersson lämnat oss efter lång tids kamp med cancern. Fredrik har under många år bidragit mycket i Lagunen, båda genom sin personlighet och genom sin yrkeskompetens. Han var aldrig rädd för att ta i eller hjälpa till vare sig ute på hamnplan eller i styrelserummet. Jag har haft förmånen av att sitta i styrelsen med Fredrik sedan jag blev invald för fyra år sedan och har under tiden utvecklat en stor respekt och god vänskap med honom. Den sista kontakten vi hade var för några veckor sedan när han skrev till mig och beklagade att han tyvärr inte kom på styreslemöte. I dag flaggar vi på halv stång i Lagunen för Fredrik. Låt oss alla inspireras av den Lagunen anda och den kärlek till hamnen och platsen Fredrik hade in i det sista. Det gör mig ledsen att han inte fick uppleva Götakanal med båt innan han dog samtidig som jag som canceranhörig är övertygad att han får det bättre nu när han äntligen får vila.

Vila i frid Fredrik – du kommer saknas oss!

För styrelsen och Lagunen,

Runar Åsly, Ordförande

Så som vi kommer minnas Fredrik. Stark, hårt arbetande med ett välkomnande leende.

Ordförandes vårbrev.

Våren närmar sig – dags för förberedelser

Dagarna blir längre och säsongen står för dörren. Vi i styrelsen har börjat förbereda oss inför den kommande årsstämman i april, där vi hoppas att så många medlemmar som möjligt deltar. Jag erkänner att tidigare stämmor har varit långdragna och ibland sega tillställningar. Trots viss förbättring har vi fortfarande dragit ut på tiden längre än nödvändigt. I år ser det dock ut som att vi kan genomföra en mer effektiv stämma, då vi har färre motioner från medlemmarna och betydligt färre propositioner från styrelsen. 😉

Det betyder dock inte att stämman är mindre viktig. Ett av de stora ämnena som kommer att diskuteras är finansieringen av det pågående bryggbytesprojektet, där mycket har hänt, och framför allt flera av förutsättningarna har förtydligats sedan vi startade. Man kan säga att sättet vi valde att jobba med första bytet har varit fördelaktigt då det klargjort en del saker som vi nu har möjlighet att korrigera för att hitta en optimal lösning när vi går vidare. 

Finansiering av bryggbyte

En kort sammanfattning: Vår ursprungliga plan att ta in en extra avgift till en bryggfond fick vi släppa eftersom det skulle innebära en stor skattebelastning i form av moms och bolagsskatt. Samma sak skulle gälla om vi fonderade intäkterna från ställplatsen, vilket tidigare röstades ner på stämman. Den mest förmånliga lösningen som kvarstår är att finansiera projektet genom ett banklån.

Efter ett omfattande arbete av Patrik Lilja och Ulf Löfberg är vi nu i dialog med en bank som har gett oss ett positivt förhandsbesked, vilket vi planerar att arbeta vidare med. Styrelsen anser att detta är den mest rättvisa och hållbara modellen för medlemmarna, då kostnaden sprids ut över tid istället för att belasta medlemmarna vid ett enstaka tillfälle.

Samtidigt jobbar bryggruppen vidare med att ta fram kalkyler och en plan för nästa etapp av bytet. Vår ambition som vi arbetar utifrån är att genomföra projektet i två steg, där den första etappen ska vara klar till säsongen 2026. För att klara detta är det dock många bitar som ska falla på plats och som vi behöver dra i samtidigt. 

Finansiering genom ställplatsen

”Men lån kostar ju pengar?” tänker du kanske – och det är en rimlig tanke. Planen är att lånen ska betalas av genom intäkter från ställplatsen. För att öka intäkterna har vi under längre tid diskuterat en utökning av antalet ställplatser genom att arrendera mer mark söderut.

Detta har dragit ut på tiden av flera skäl. Dels har vi avvaktat arrendeförhandlingarna, och dels har det förekommit missförstånd kring vilken yta vi menade i dialogen med kommunen. Nu är dock samtalen igång!

Ytterligare en utmaning är att fler ställplatser kräver större kapacitet för duschar och toaletter. Att bygga en ny byggnad för detta har bedömts som för kostsamt och riskerar att försena bryggutbytet. Istället planerar vi att bygga om det befintliga duschutrymmet för att möta det utökade behovet. Detta innebär att bastun tas bort, vilket styrelsen anser är en acceptabel kompromiss då bastun används av få medan fler toaletter och duschar gagnar samtliga medlemmar och bidrar till ökade intäkter.

Rivning av kappseglingsklubbens starttorn

En emotionell händelse är den kommande rivningen av kappseglingsklubbens starttorn. Tornet är i så pass dåligt skick att det utgör en säkerhetsrisk. Eftersom seglarna inte längre använder det som tidigare, har styrelsen beslutat att det ska rivas snarare än renoveras. Detta kommer att ske inom de närmsta veckorna – ett landmärke går i graven.

Segeltrimskväll 12 mars

Seglarna är duktiga på att skapa aktiviteter i hamnen och jag vill passa på att uppmärksamma en segeltrimskväll onsdagen den 12/3. Det är inte bara för kappseglare, utan för alla som är nyfikna på hur man får sin segelbåt att röra sig bättre. Kvällen kommer att ge praktiska tips om hur du kan optimera båtens trim för ökad komfort, säkerhet och effektivitet. Mer information finns på kappseglingsklubbens och båtsällskapets Facebooksidor.

Avslutning

Jag vill passa på att önska alla medlemmar en god försäsong! Jag hoppas att denna genomgång har gett en bra överblick och att ni blir nyfikna på att delta i årsstämman. Jag har fullt upp med att få min egen båt klar inför säsongen och kommer att vara mycket i hamnen framöver. Ser du mig vid klubbhuset – tveka inte att komma fram och snacka!

Mvh, Runar

Segeltrim – inte enbart för kappseglarna!

Segeltrim är spännande och kan göra stor skillnad för hur båten beter sig. En feltrimmad båt kan vara tung och styra och obekväm att vara ombord i. Dålig trim gör båten svårare att kontrollera och kan verka skrämmande för dom som inte är vana. Onsdag 12/3 kl 18:30 kommer vi under några timmar att prata om vind, segel och vad alla de olika linorna gör med våra segel. Tanken är att starta ganska enkelt och anpassa till frågor och funderingar från deltagarna under vägs.
Det är kappseglingsklubben som arrangerar, men träffen är öppen för alla som är intresserade att lära mer om hur man utnyttjar vinden bäst möjligt. Träffen är även ett bra tillfälle att stifta bekantskap med aktiviteten i Seglarklubben. Mer info kommer löpande på Facebook. Det uppskattas om intresserade anmäler intresse där. Varmt välkomna till klubbhuset. 

Dags för kurs

Dags att utbilda dig inför sommarens båtsäsong. 

Missa inte våra populära kurser där du får lära dig allt(nästan) om båtar och båtliv. Vi kommer att börja med förarintyg som är det första intyget enligt Nämnden för båtlivsutbildning (batlivsutbildning.se).

För att examineras i kustskepparintýg krävs Båtpraktik som brukar anordnas på klubben. Eventuellt kan starten för Kustskepparintyget flyttas till slutet av sommaren/hösten beroende på intresse.

Förarintyg
Pris 2400 kr exkl material och examination. Förhörsavgiften 650 kronor tillkommer. Mer information om examination under kursen.
Start onsdagen 5 mars  2025 kl 18:30
INNEHÅLL
Kursen innehåller:
– Svenska sjökort, symboler och förkortningar
– Navigering (grunder)
– Lämplig båtutrustning
– Säkerhet, sjömanskap och sjukvård
– Miljö
– Väder och vind
– Lagar och regler
– Knopar
– Fyrar och landmärken
UPPLÄGG

Innefattar 7 träffar plus 1 examinationstillfälle. 
Båtpraktik (rekommenderas men är inget krav) kan anordnas i samband med kursen till en kostnad av ca 600 kronor.
FÖRKUNSKAPER
Inga förkunskaper krävs. Deltagaren skall under kalenderåret fylla minst 12 år.
KURSLEDARE
Henrik de Vries
KURSMATERIAL
Kursmaterial kan du beställa av Henrik via mail henrik@yachtschool.se.
Ett komplett paket för Förarintyg innehåller:
Fritids skepparen (Utterström)
– Passare, köpes på kursen.
– transportör
– Övningssjökort 931 (väst)
Bra att ta med sig, anteckningspapper, blyertspenna, suddgummi, linjal.
BRA ATT VETA
Vid godkänd examination registreras du.
Anmälan till henrik@yachtschool.se
Frågor till adressen ovan eller på telefon 0766-453 000

KustskepparIntyg
Pris 2400 kr exkl material och examination
Start onsdagen 7 maj 2025 kl 18:30.
UPPLÄGG
Innefattar 7 träffar samt 1 examinationstillfälle. Förhörsavgiften 650 kronor tillkommer. Mer information om examination under kursen.
INNEHÅLL
Du får lära dig bl a mörkernavigering, säkerhet ombord och principerna för GPS, radar och SRC/VHF. Kustskepparintyget fodrar ingående kunskaper om de internationella sjövägsreglerna, fartygsljus, ljud-och ljussignaler, sjökort, fyrbelysningssystem, säkerhet och sjömansskap.
MÅL
Kursen leder fram till ett kustskepparintyg som är ett krav för att föra fram båtar som är minst 4 x 12 m. Kostnad för examinationen tillkommer.
FÖRKUNSKAPER
Förarintyg (ett krav för examination) samt genomförd båtpraktik. Krav för examination är fyllda 15 år.
KURSLEDARE
Ej klart
KURSMATERIAL
Kostnad för material tillkommer. Samma bok som används i förarintyg. Ett komplett paket för Förarintyg innehåller:
Fritids skepparen (Utterström)
– Passare, köpes på kursen.
– transportör
– Övningssjökort 93 (väst)
Bra att ta med sig, anteckningspapper, blyertspenna, suddgummi, linjal.
Anmälan till henrik@yachtschool.se
Frågor till adressen ovan eller på telefon 0766-453 000

VHF-SRC Din livlina till land med praktik
Pris 1400 kr inkl material exkl examination. Förhörsavgiften 650 kronor tilkommer. Mer information om examination under kursen.
Start datum, juni 2025 kl 18:30.
INNEHÅLL OCH MÅL
Att erhålla grundläggande kunskaper för VHF/SCR-certifikat.
Kursen hjälper dig till ett säkrare sätt att hålla kontakt på sjön – med telefon, väderinformation, trafikvarningar etc.
. Allmänt om VHF och VHF-nätet
– DSC, GMDSS
– Sjösäkerhet och radiotrafik.
– Nödtrafik.
UPPLÄGG
Kursen omfattar tre sammankomster med teori och radioträning samt en träff med skrivning.
FÖRKUNSKAPER
Det enda som behövs är ett stort intresse!
KURSLEDARE
Henrik de Vries
KURSMATERIAL
Inte fastställt

BRA ATT VETA

Startdatum är preliminärt, invänta alltid kallelse från oss!
Anmälan till henrik@yachtschool.se
Frågor till adressen ovan eller på telefon 0766-453 000