Info från hamnkontoret

2020-07-22
Hej medlem 😇 Dags för lite info från din förening.
Juli månad hastar iväg och har nog varit rätt snål med ljuspunkter. De dagar som bjudit på värme har lockat många utav er till hamnen och det sägs att det stundtals har  varit trångt både här och där…. När det varit trångt ”där” ( syftar på hygieninrättningarna ute på området ) så har det resulterat i överfyllda papperskorgar, slut på toapapper, ”spill” på golv osv. Det är ju som så att det inte finns någon anställd eller inhyrd som städar dessa utrymmen under helger ( Förslag inkom om att jag skulle börja jobba helg o städa era toaletter eftersom jag är anställd, det kommer dock inte att hända ) .
Därför erbjuds nu alternativ klubbtjänst på lördagar och söndagar tom sista helgen i september. Klubbtjänsttillfället innebär då att en medlem den dagen ( ja detta tar ju inte en hel dag och klockslaget är inte spikat ) ser över alla hygienutrymmen, ser till så att det finns papper och tvål och att papperskorgarna inte svämmar över utan tömmer dem vid behov.
Medlem som vill göra klubbtjänst en sådan dag bokar den genom att höra av sig till kansliet varvid vi går igenom rutinerna, hur passet godkänns och så vidare. Det kommer inte att finnas någon offentlig lista med lediga pass utan den kalendern finns här inne på kontoret.
När jag ändå skriver om hygieninrättningarna så vill jag uppmärksamma Alla på ett det rör sig ”herrar” på området som tydligen håller på och lämnar blöjstadiet, de är alltså inte riktigt torra än ( OBS ironi ). Dessa ”herrar” hinner då inte till toaletten när det trycker på utan uträttar sina behov spontant mot buskage eller plank i närheten. Har ett antal epitet jag skulle kunna applicera på detta klientel men avstår. Om du läsare ser detta obeteende, påtala olämpligheten.
Under en period kommer det att vara decimerad personaltäthet här på Lagunen.
Vecka 31 har hamnkontoret en vikarie.
Vecka 32 samt 33 är hamnkaptenen på semester.
Vecka 34 är hamnkontoret stängt.
Avslutar med lite tjat….. El till båten får användas dagtid, när medlem är vid sin båt, utan elavtal… det innebär ikke att man åker till sin båt och passar på och laddar sin elbil eller nåt här på Lagunen vilket uppmärksammats med inlämnade regnummer.
Ja det var allt för denna gång, med önskan om lite värme
Hamnkontoret // Pia
2020-07-01
Hej medlem!

Tiden går fort, juli månad har nu startat lite trevande och vi hoppas att sommaren kommer att bjuda på många härliga dagar. Här kommer lite blandad info, i olika stycken med olika färg för att du läsare lättare skall kunna navigera i texten.

Från och med vecka 28 kommer kansliet/Pia att ha nya öppettider, för besök, telefonsamtal osv,

Måndag: 8:00 – 15:45

Tisdag: 12:00 – 15:45

Onsdag: 12:00 – 15:45

Torsdag: 8:00 – 15:45

Fredag: 8:00 – 15:45

Det finns några cyklar här på Lagunen, som tidigare hyrdes ut, som nu säljs i befintligt skick för 500:-/styck, lås ingår ej. Lite först till kvarn.

Det togs ett  beslut förra året att de markerade ytorna på mastplan från och med den 1/7 kan användas för parkering, det kan bli lite trångt emellanåt varför extra yta behövs under högsäsong. Så tänk på det.

Det har kommit en ny container med luckor på för det brännbara, behöver väl inte förklara vad som menas med brännbart längre eftersom ni blivit nedtjatade om olika märkliga saker som en del tryckt ned i den gamla containern vilket renderat extrakostnader titt som tätt. Funkar inte denna variant sätter vi hänglås på och så får den med behov komma in o låna nyckel.

Till er tjejer:

Hej alla kvinnor i lagunen!

Vi är några stycken i hamnen som har tagit initiativ till att starta en kvinnoseglarklubb! Tanken är att skapa en lustfylld grupp där vi tillsammans lär varandra om allt som hör seglingen till. Oavsett vilken erfarenhet du har inom segling är du varmt välkommen! Vi planerar att ha en fast dag varje vecka där de som vill går ut och seglar tillsammans om vädret tillåter.

Låter detta intressant? Hör av dig till Eva Hülphers på 0734433981 eller evahul@icloud.com

Allt gott,

Begynnelsen till kvinnoseglarklubben

Ja det var allt för idag

Nu låter vi solen skina, med vänliga hälsningar från hamnkontoret // Pia och Janne och Simon som har semester denna vecka

2020-03-10
Hej igen!
 
Dags för lite mer information från hamnkontoret på Lagunen. Ja kanske inte lite, men det är indelat i stycken så läs vidare….
 
Visst regnar det och är oerhört grått, för det mesta, men mars månad rasar iväg o snart då jä..ar. Vill då påminna er med bil att hela parkeringsområdet framför klubbhuset skall vara för den dagliga verksamheten, ni som avser ha er bil stående ett tag för att ni behöver  extra parkeringsplats eller…. ja…. ställ er bil på stora asfaltsplanen. Behöver ni bild över vad jag menar, hör av er.
 
Det har varit en lugn vinter, inte så mycket som har hänt. Fick info om att någon blivit av med sitt växelhus samt propeller från sin yamaha 225. Det kvittar vad man gör, den sort som av någon anledning försörjer sig – eller vad nu syftet är –  genom att stjäla andra människors ägodelar har väl ofta bestämt i förväg vad de skall sno, och sen gör de det. Tror de flesta av er medlemmar har koll på era grejer men det kan ju gå snabbt….
 
Janne har nu satt på vattnet ute på plan, bara det ett säkert vårtecken. Ni som ligger på vinterbrygga kan börja fundera på att flytta till ordinarie plats vilket med fördel skall ske senast den 1:a april.
 
Nästa vecka har vi ett sk informationsmöte för de nya medlemmarna, närmare bestämt den 18:e mars kl 18:30. Kanske du som var med förra året vill delta även denna kväll, göra någon återkoppling, framföra tankar som kommit fram, hör av dig i så fall. Jag skall laga spagetti o sån där sås och då e det bra att veta hur många som kommer.
 
Den 28:e mars har medlem hyrt klubblokalen varför det nog är folk i huset och trångt i kök med mera, men om jag meddelar ett par veckor innan så kan man planera sin vistelse…. tänkte jag…
 
Med våren så kommer även klubbtjänsten att utföras. Vårens klubbtjänst kommer att  vara lördagen den 9:nde maj, samling ca 9:45 och ni kommer att vara klara senast kl 15:00. Till denna klubbtjänsten efterlyser er Hamnkapten Janne hantverkare av olika slag vilka då kan höra av sig till hamnkontoret. Själva anmälningslistan till klubbtjänsten sätts upp så småningom.
 
Nu till något helt annat. Ni som varit med ett tag minns kanske att i vaktinstruktionerna omnämndes förr i tiden att ni skulle dra ut sladdarna från kaffebryggare med mera innan ni gick hem för kvällen….. det var från den tiden då det inte fanns timers och andra moderniteter. I alla fall, den instruktionen är borttagen sedan länge från vaktpärmen, blir därför väldigt förvånad, för att inte säga irriterad, när kontakten till er kaffemaskin i köket blir utdragen lite då och då. I kaffemaskinen finns ett kylaggregat som blir förstört om strömmen bryts. LET IT BE!!!!!
                                   
 
 
Ni har ju haft trevliga informella grillfester/sommarfester här på Lagunen förra sommaren och i maj är det dags igen. Lördagen den 16:e maj är vikt för en sådan kväll. De som tills dess anmält o betalt deltagande kan börja droppa in vid 15-tiden, käket är klart vid 17:00 si så där. Denna gång har det satts ett max antal på deltagarna, 120 st får plats och kostnaden är nu mer normal dvs 100:- / person.
 
Anmälan kan ske från och med den 17/3 och senast den sista april beroende på hur stort intresset är, kan hända att det går ut ett anmälningsstopp innan dess. Skicka helst ett mail alternativt titta in när det gäller anmälan. Och deltagaravgiften kan swishas till 1230335711 eller betalas här på kontoret, bankgiro fungerar åxå. Oavsett….Välkomna
 
Ja det var allt för denna gång!
 
Har ni frågor, undringar om varför er ”tag” till bommen med mera  inte funkar plötsligt är ni välkomna in.
 
Hälsningar från Hamnkontoret // Lagunen // Personalen
2020-02-19
Hej Medlem!

Tiden går fort, vintern hann inte ens komma förrän den tog slut och allehanda vårblomster ploppar upp här och där, tom Magnolian knoppas sägs det. Visst har det blåst och regnat en del men det verkar som att Lagunen klarat sig bra, inga larmrapporter inkomna i alla fall. Sportlovet har börjat vilket innebär att det denna vecka är lättare att ta sig fram på vägarna eftersom skolbarnen ej behöver skjuts till skolan. Det är mycket mindre trafik, tycker i alla fall jag….

Det blir ett längre mail denna gång för Kappseglingsklubben bjuder in till en träff och det är info om fler kurstillfällen. Försöker därför använda olika färger för att dela upp ämnena varvid navigeringen blir lättare.

Fakturan för årsavgifterna är utskickad, för länge sedan. Sista betaldatum är ju den 27/2, och ni har nog märkt att det OCR-nummer som angivits ej fungerar hos alla banker, blev glad att funktionen fanns med för första gången men upptäckte efter att avisering genomförts – tack vare uppmärksam medlem – att jag var tvungen att anlita extern firma mot en kostnad för att OCR skulle fungera oavsett bank. Så jag antar att ni vid betalning angett ocr/avinummer eller namn som meddelande.

Som vanligt vid den här tidpunkten på året så skickas frågan ut till er som inte kommer att använda er båtplats … kan den hyras ut? Uthyrningen genererar viss intäkt, 2 gånger, vid fler uthyrningar slipper uthyrande medlem göra klubb- och vakttjänst. Så, hör av er, och begär respons så det verkligen registreras ordentligt..

Ni som är nya i klubben har förhoppningsvis fått en separat inbjudan till en infokväll  i mars, lite snack om vad som kan vara bra att veta med mera och något att äta.

Seglarträff!

Den 27 februari kl 18.30 ordnar Lagunens Kappseglingsklubb en seglarträff hos Sydsegel i Limhamn. Ulf Björk kommer att prata om hur du trimmar för att få ut mer av de segel du har, men också om material, kapell och annat som Sydsegel har erfarenhet av.

Så passa på att dra igång säsongen lite smått och samtidigt träffa andra Lagunare på väg ur vinteride.

Vi bjuder på kaffe och kaka, så anmäl dig genom att maila till Jörgen på: jorg_53@hotmail.com, så att vi vet hur många som kommer. Det räcker att du gör det senast den 26 februari.

Välkommen!

Lagunens Kappseglingsklubb

Nu är det dags för kurs

Är du intresserad av att lära dig kommunicera via VHF så är detta kursen för dig.

Har du missat vinterns Förarintygskurs så tittar vi på att starta ytterligare en kurs innan sommaren, anmäl ditt intresse för detta via mail eller skriv upp dig på klubbens anslagstavla.

VHF-SRC Din livlina till land med praktik
Pris 1100 kr inkl material
Start datum, onsdagen 18 mars kl 18:30.

INNEHÅLL OCH MÅL
Att erhålla grundläggande kunskaper för VHF/SCR-certifikat.
Kursen hjälper dig till ett säkrare sätt att hålla kontakt på sjön – med telefon, väderinformation, trafikvarningar etc. 
. Allmänt om VHF och VHF-nätet
– DSC, GMDSS
– Sjösäkerhet och radiotrafik.
– Nödtrafik.

UPPLÄGG
Kursen omfattar tre sammankomster med teori och radioträning samt en träff med skrivning.

FÖRKUNSKAPER
Det enda som behövs är ett stort intresse!

KURSLEDARE
Henrik de Vries

KURSMATERIAL
Inte fastställt 

BRA ATT VETA
Teori och skrivning vid fjärde träffen med av NFB godkänd provförrättare. Avgiften på 500:-(2020) betalas direkt till provförrättaren vid skrivningstillfället.
Vi bjuder på kaffe!
Startdatum är preliminärt, invänta alltid kallelse från oss!
Anmälan till henrik@yachtschool.se

Frågor till adressen ovan eller på telefon 0766-453 000

Ja det var allt för denna gång.

Hälsningar från Hamnkontoret // Lagunen // Pia

2020-01-07
Hejsan!

Ja då var jullledigheten slut för den här gången, snön lyste med sin frånvaro ännu en gång för oss arma stackare som bor här i södern.

Här på Lagunen är allt lugnt och tyst, nåja, stänger man av radion och lutar sig tillbaka så hör man omedelbart hur de små fyrfota gästerna som bor i tak och väggar tassar omkring, de har nog förökat sig för så här ljudligt prasslande brukar det inte vara.

Onsdagen den 8:e januari så fortsätter elkonverteringskursen, kl 18:15 är det fokus på batteriet.

Nåväl, skall inte skicka någon lång utläggning denna gång utan är ute efter att kontrollera vilka mailadresser som fungerar eftersom årsavgifterna är på väg ut denna veckan. Så som vanligt, håll koll i skräppostmappen så räkningen inte hamnar där.

Vi hörs igen.

Med vänliga hälsningar Hamnkontoret // Pia

 
*****
2019-12-18

Hej Medlem!

 

Avslutar det här året med en liten julhälsning, oavsett om ni firar eller ikke.

Det har allt varit ett ganska smärtfritt år, lagom halvtaskigt väder, ibland lite festligt, underhåll av hamnanläggning, mer personal.

 

Runt 40 stycken nya andelsägare har anslutit sig till föreningen under 2019 vilket innebär att ungefär samma antal lämnat. Det har oftast varit glada Lagunare som tittat in här på kontoret så jag tror nog ni trivs.

I tisdags stängde Janne och hans killar av vattnet ute på uppläggningsplan även om vintern inte visat sitt rätta ansikte än, det kallas framförhållning.

 

Så, nu ser vi fram emot kommande ledighet, hoppas livet fortskrider som det ska och att ljusglimtar dyker upp och förgyller tillvaron då och då.

Mot framtiden ………..

 

Med vänliga och  juliga hälsningar från Hamnkontoret // Pia , Janne och Simon

 

PS

 

För en vecka sedan tittade en före detta Lagunare in här på kontoret, ni som har  varit med ett tag och minns honom, och även ni som är nyfikna, kan läsa hälsningen från honom  här nedan

 
 
 

 
 
Hej alla Lagunare!

För någon vecka sedan var jag tillbaks i Lagunen och hälsade på i
kansliet för första gången sedan jag lämnade föreningen för
ungefär 3 år sedan.
Jag fick se hur fint det har blivit i klubbhuset, och jag hade
stora planer på att stanna på husbilparkeringen över helgen, men
det var rätt blåsigt, så jag tackade ja till att parkera hos en
kompis utanför staden istället.

För er som har varit med en stund så hade jag segelbåten
«Playmate» – en Beneteau Oceanis 323 som jag låg länge med på P2
och sedan i slutet på B bryggan. I 10 år var jag en Lagunare innan
jag sålde båten och huset och lämnade Sverige.

Sen dess har jag köpt en Dufour 455 GL i Valencia hösten 2017 som
jag bor i. Jag seglade först längs spanska Costa Blanca-kusten mot
Cartagena för att sedan korsa Medelhavet över till Spanska Melilla
i Marocko där jag övervintrade första vintern.
Våren 2018 seglade jag mot Ibiza, Formentera och Mallorca, och
sedan tillbaks till Valencia för att övervintra där.
Nu i våras seglade jag mot Grekland där båten nu befinner sig.

Under tiden har jag vloggat om resan på Youtube, och jag har
bjudit med Mermaids som crew. Har ni lust att se filmer från resan
så är ni mycket välkomna att följa min youtube kanal på
https://youtube.com/c/SailMermaid
Prenumerera gärna, det är gratis, och då missar ni inte nya filmar
i fortsättningen. Jag laddar upp ny video varannan vecka.

I övrigt vill jag önska er alla en riktig God Jul och hoppas
träffa fler av er nästa gång jag hälsar på i Malmö. Det får väl
bli om sommarn då när det är lite mera liv i hamnen 🙂

M.V.H
Roger Weltzien
www.sailmermaid.com
https://youtube.com/c/SailMermaid

2019-12-06
Medlem!

Vill göra alla uppmärksamma på att er Hamnordning är reviderad och aktuell version, med angivna ändringar, finns på Lagunens hemsida. Dock klistrar jag in några rader från punkten som gäller el då det är ändringar som gäller nu !!!

För ej uppmärkta anslutna kablar och för kablar där uttagen effekt överskrider den som anges på dekal, debiteras båtägaren med en månadsavgift för den av Hamnen uppmätta anslutna effekten  samt en kontrollavgift.

Ovanstående gäller alltså från och med nu, Simon skall mäta elförbrukning en gång i veckan och även uppmärksamma de som ej har avtal, vi kommer att agera enligt hamnordningen, så håll koll på vad ni kopplar in!!!

Titt som tätt så ser vi som jobbar här hur en del latmaskar – eller vad vi skall kalla det – bara följer med framförvarande  bil under bommen på väg in eller på väg ut för det är tydligen en jätteprocess för somliga att trampa på bromspedalen, ta fram sin egen tag och blippa in / ut sig. Har sagt det förut och säger det igen,,,,, var och en använder sin egen tag. Ponera att något angeläget händer och medlem behöver nås, det går exempelvis då – om tag använts – att kontrollera om medlem är kvar på hamnområdet eller om han/hen/hon åkt härifrån.

Det börjar bli kallare, så vattnet ute på uppläggningsplan kommer snart att stängas av, just saying.

Nästa års vaktkalender finns ju nu i vaktbokningsskåpet, för de utav er som vill boka i god tid.

Ja det var allt för denna vecka. Nu tar vi helg och gör något meningslöst som förslagsvis melodikryss.

Med vänliga hälsningar  Hamnkontoret // Pia

2019-11-28
Hej Medlem!
Dags för lite uppdateringar. Försöker punkta upp det så det blir lättare att urskilja informationen.
Så..
Årsmötet avklarat och det var 76 medlemmar i klubben som slöt upp. Efter diskussioner av olika slag och när pizzan och julmusten var slut blev mötet/stämman avklarade och nygammal styrelse invald. Protokollen från dessa möten är under justering just nu och kommer  inom kort att finnas på hemsidan.
Har sedan ett par månader tillbaka tillgång till ett nytt faktureringsprogram där fakturorna sänds till en registrerad email med automatik, initialt har jag valt att även försöka skicka dem i pappersformat utan att ta ut en avgift för just denna papperskopia. Fortsättningsvis kommer Simon ( sätter in en bild på Simon längre ner så alla vet vem den svartklädde kille som rör sig med blixtens hastighet på området är ) att skickas ut för att kontrollera elförbrukning, uppställningar på land, båtar i vattnet  (vaktrapporterna kommer därmed att ”kollas” direkt) och alla avvikelser från hamnordningen eller tecknade avtal skall bli fakturerade omgående, ingen pardon. Ingen får vara ansluten till eluttagen utan avtal eller personlig närvaro under dagtid, glöm inte det.
Hamnbassängen börjar bli tömd. Enligt hamnordningen så skall båtar tas upp på land eller flyttas till vinterbrygga senast den sista oktober. Kvarliggare faktureras 500:-/månad, punkt slut.
Nästa vecka är det fortsättning på kursen om elkonvertering. Den 4/12 kl 18:15 ca så hälsar John Rickards intresserade välkomna, kvällen kommer att ha fokus på elmotorns funktion.
Som en del utav er läst på Facebook så försöker segelsektionen samla in fler segelintresserade till sina events. Vidare info om detta kommer att skickas ut, håll ögonen öppna.
Det framkom klagomål att e-mail från hamnkontoret hamnar i mottagarna skräppost ibland. Jag kommer därför att öppna en flik på hemsidan där allt som skickas ut klistras in löpande, jag kommer inte att sätta in det på FB.
På måndag den 2:e december har vi som jobbar här på Lagunen den årliga ”julfesten” med bowling o julmat och vi slutar då lite tidigare.
Den 7:e december är klubblokalen uthyrd till medlem som kommer att ha nåt festligt, hänsyn tas som vanligt.
Fredagen den 13:e är det Julbord här i klubbhuset för de utav er som anmält sig och betalt avgiften. Finns kanske morgonglögg o lussebulle på förmiddagen för morgonpigga besökare, hör av mig …..
Ja det var allt för idag, tänk på att uppdatera era kontaktuppgifter, nya adresser skall alltid meddelas, gärna åxå e-mails och telnummer.
Och här är simon:
2018-05-17
Ja hej o hopp, det börjar dra ihop sig till strååååååålande tider, halva maj har passerat och hamnen börjar bli full, har skickat påminnelse om att årsmärke skall hämtas eftersom det tydligen ligger ett antal omärkta skutor där ute. Grävskoporna är kvar på området och min prognos är att alla spår efter dessa maskiners härjningar kommer att vara som bortblåsta runt månadsskiftet.
Under  vecka 21 kommer Vaktgatan att vara avstängd, har skickat ut mail om detta där ni blir presenterade en alternativ infart till hamnen.
Det talas om att det fortfarande uppvisas svårigheter med användandet av handtorkarna, de elektriska, med resultat att toapappret tar slut fortare än vanligt. Så jag sätter väl upp skyltar som illustrerar hur de olika tillbehören inne på dessa utrymmen skola användas.
Vi planerar att öppna en liten caféverksamhet här inne på kansliet, det skall väl finnas kaffevariationer, läsk,  glass, fralla, ja vi får se vad det blir och när det blir, var sak har ju sin tid.
Ja det var bara lite kort det här, glöm inte nu att OM ni kommer vara i köksregionen, märk upp era råvaror med bryggnummer så andra användare låter bli att provsmaka…… vi är nog många som träffat de där som bara snor, ” lånar ? ” en skvätt mjölk för det e ju inte så farligt, hur snål får man vara,,,,  och så kommer nästa och gör likadant och så kommer nästa….  när ägaren väl kommer så är det slut…. och detta trots att varan varit uppmärkt, kanske större avskräckande märkning kan ha en påverkan?
Ja i alla fall, nu tar vi en kopp kaffe med tillbehör, avec, kaka, och så hörs vi en annan dag.

2018-04-20

Hello, member !

Tiden går fort för böfvelen, om en månad e det Norges nationaldag och gissningsvis e det en hel del utav er som är på G med att få farkost i vattnet. Det är i alla fall mycket folk på området emellanåt.

Det är möjligt att anmäla sig till klubbtjänsten den 26:e maj  fram till den 9/5 kl 12:00.

Den 26:e maj är det  sas efterfest här i klubbhuset, Marike står för musiken, grillat o kaffe, 200:-/person, anmälningslist finns nu uppsatt.

De utav er som har mast och vid rustning av denna tar fram sk ”bockar” som masten ligger på, var god och ställ tillbaka dessa bockar sen. Du som ändå skall ut och segla kan vara intresserad av en Jubileumseskader till Polen i juli, kolla din tidigare mail.

Hjälpsamma killar ställde idag ut möblemanget på baksidan samt framsidan för de utav er som vill sitta utomhus, den inglasade altanen är åxå sittvänlig, tack för hjälpen.

Under många år så har ni haft jättefina pappershanddukar som ni kan torka händerna med efter att besöks gjort på någon utav de  sanitära inrättningarna här på Lagunen. Det är rätt dyra pappershanddukar och tyvärr så händer det allt för ofta att de spolas ner vilket i längden orsakar stopp i maskineriet. För att minimera pappersförbrukningen har det nu satts upp elektriska handtorkar ute på toaletterna. De är utav metall och omålade, det är inpräntat en liten bild som skall illustrera hur en sådan fungerar på den nedre delen av denna. Användare har dessvärre inte lyckats lokalisera denna nya maskin utan insisterat på att använda papper för att torka händerna på varför de pappersrullar som hör till annat användningsområde tagit slut i en rasande fart. möjligheten finns att just du , läsare, är familjär med tidigare beskrivna apparat och vet hur den fungerar, dock gör uppenbarligen inte ett antal detta vilka jag hoppas nå nu.

Ja det blev lite blandat, vi ser fram emot en riktigt fin vecka, i morgon kommer sol på riktigt och då är det styrelsemöte här på Lagunen.

Nåväl, vi ses och hörs.  Hälsningar från hamnkontoret  och dess personal

2018-04-06

Ja nu så e den här på riktigt!

Vad då, kanske du undrar, e det skatteåterbäringen … nja inte än men, nu har vattnet satts på ute på uppställningsplan, elen är påslagen på alla bryggorna, termometern stegar sig envist uppåt och visar lätt tvåsiffrigt och en del tar på sig solglasögat och avjnuter en mjukglass i solen…. för det är våååååååår!!!

Så, nu e det fritt fram att börja göra iordning farkosterna. Ni som hämtat ut årsmärket och snart kommer att få skutan i sjön får tänka på att vi ej hunnit hänga ut slangar ute på bryggorna än, Christer är fortfarande sjukskriven och kontorstanten går för dåligt så Janne får göra mycket på egen hand. Ni som ligger i sjön fast på annans plats, flytta snarast tillbaks båten till ordinarie.

Du som inte skall använda din plats i år kan hyra ut den, har du redan hyrt ut och fått intäkt så får du numera tillgodoräkna dig uthyrningen som fullgjord klubb respektive vakttjänst och det e ju inte helt fel.

Klubblokalen börjar bli klar, det ser riktigt trevligt ut o bättre blir det har jag hört.

Klubbtjänsten den 26/5 mellan 10:00 – 14:00 :

Varje medlem ansvarar faktiskt för sin egen uppställningsplats och skall se till att det är ordning och reda, inte ogenomtränglig urskog och utspritt skröffs på ”sitt” område. Nu e det ju lite hit och dit med det ansvaret ibland så, för att få ordning där ute så kommer klubbtjänsten denna dag i huvudsak att gälla städning av uppställningsplats. Medlem som anmäler sig skall alltså i första hand städa sin så kallade yta på land, sen finns visst annat underhåll att göra om landplatsen redan är snygg. Möjlighet till spontan-deltagande finns och man skall då anmäla sin närvaro när man kommer till hamnen – samma tider gäller – men man får ta med egen fika eftersom inhandling av förtäring baseras på hur många som anmält sig.

Så, du som vill passa på att städa din egna plats och sas ” få betalt för det ” anmäler dig till denna dag. Anmälningslista kommer upp under dagen.

Sen på kvällen den 26:e vid 18:30 är det efterfest, det blir musik och mat och gemenskap, träffa nya o gamla vänner, det kommer att kosta 200:- per person, skickar ut snitzigare inbjudan längre fram.

Frihamnsordningen kan nu köpas, 100:- som vanligt, kepsen kostar 100:- och vill du ha sommarel har den samma pris som förra året.

Nu blev det mycket igen fast jag komprimerat och förenklat all text, attans.

Vi ses och hörs en annan dag

Hälsningar från vaktgatan 9 // Pia

2017-10-13

Fredagen den 13:e !

Det är idag två månader kvar till Lucia, dvs snart jul – om nu någon missat detta 🙂. Det sägs att det kommer svepa lite varmluft över oss inom kort – halelulja – men bara temporärt, betvivlar inte att höststormar är i faggorna och att gårdagens blåsväder på upp emot 25 sm bara var en försmak.

Höstens klubbtjänst är avklarad och entusiaster stod ute i ösregn och jobbade på. Ni har en väldigt fin och välskött hamn, det tycker i alla fall majoriteten av de besökare som kommer hit, så det så….

Ja tiden går fort, snart är oktober månad slut och de flesta utav er medlemmar tar snart upp sina båtar. Som vanligt vill vi att hamnbassängen töms och att de som vill ha kvar båten i vattnet under istiden lägger till på någon utav vinterbryggorna eftersom elen stängs av på alla bryggor utom P respektive E i början på november ( du som tänker övervintra i vattnet kan gärna kolla av med hamnkontoret om just den plats du tänker använda är ok… ), och så lite tjat…… ledlinor mm skall tas bort från ordinarie plats som ej är vinterbrygga, enligt hamnordningen faktureras 500:- för kvarglömt material som hamnpersonal får bortforsla.

De förråd som byggdes i båthallen är nu klara, de utav er som blivit tilldelad plats ombedes nu  komma in och teckna avtal o betala hyran.

I samband med att sommarsäsongen tar slut så kommer  vi att göra en röjning i kylarna/frysarna/torrproduktsskåpen då det bara är meningen att de olika ”skåpen” skall användas för korttidsförvaring. Den 1/november rensas det ut urskiljningslöst.

Det är ju mörkt nu och det börjar bli säsong för ljusskygga individer som gärna förskansar sig andras tillhörigheter, dvs tjyvpack. Några båtar har tyvärr redan haft ovälkommet besök.  Det kommer att sättas upp bättre belysning så vakterna när de är uppe i tornet ser även ner till F och G bryggan.

Egentligen finns en del saker jag känner behöver repeteras för er medlemmar men kommer att ta det i nästa mail eftersom det annars blir för mycket läsning och jag vill ju absolut inte att ni missar något.

Så till nästa gång, surra fast presenningar, såga ner ovälkomna björnbärsbuskar o annat ogräs från er uppställningsplats, se till så att inga flyttbara stegar ligger o dräller.

Med vänliga hälsningar från  Hamnkontoristan // Pia

2017-03-13

Ja nu var det dags igen!

I morse gjordes en koll över området och direkt lokaliserades en avvikelse i form av ett begagnat

kylskåp från 70-talet ( ser antikt ut ) som någon fräck j…l  dumpat i Lagunens container för ….brännbart!

Spontant tänker kanske någon nu att varför gör inte kylskåpsägaren ifråga en majbrasa i sin trädgård och

eldar upp kylskåpet själv? Jag, som under ett år arbetade på kylskåpsfabriken Electrolux i min hemstad,

kan för den oinvigde berätta att det inte är så lätt att elda upp ett kylskåp. Det yttre skalet är garanterat

gjort av metall och ägaren av denna gamla ”frigo” kanske inte ens har en trädgård utan hade behövt

ställa till med  barbeque på balkongen.

Oavsett….

Föremålet står nu utanför containern  och vi vill härmed be ägaren att omedelbart hämta sitt kylskåp och åka och lämna in det på ”tippen” själv vilket kostar gratis till skillnad för vad Lagunen och dess

medlemmar  får erlägga i sorterings/straffavgift när innehållet i  containern kontrolleras vid tömning.

Annars anar vi alla en smula värme i horisonten. Det var nästan så man kunde skippa koftan när man

gick ut på balkongen i helgen. Vårblommorna växer så det knakar  och det knoppas lite överallt.

Förra året så köpte Tore någon sorts buske som är släkt med tall/gran/en ( ja den har barr) och som

planterades längs med gräsmattan här utanför.

Häromdagen när jag cyklade förbi dessa buskar så hajjade jag till för det såg ut som om någon klippt ned

dessa barrbuskar 1 dm över marken vilket jag, med viss begränsad kunskap om barrväxter, tyckte var

helt fel, denna växt skall ikke ansas på detta sätt utan här har varit en vandal eller en tjuv, vafalls!!!

Tore berättade dock att det är kaninerna här ute som inte enbart gräver störiga gropar överallt, de

sitter även och gnager på buskar. Minns då att jag som liten var ute i skogen med farsan och satte upp

fällor/snaror. Kanske nåt för Lagunen?

Denna vecka lägger vi sista ansträngningen på att lokalisera platser som externa kan hyra.

Jag håller på att ändra om på hemsidan, byter tema och lite sånt. Har nästan fria händer att göra vad jag

vill och hoppas det skall bli bra. Det är tillåtet att komma med kommentarer, förslag osv.

Ja det var allt för idag. Vi hörs i framtiden.

Med vänliga hälsningar  Hamnkontoret//Pia

2016-12-14

Hej och hå!

Skickar ett sista mail innan 2017 träder in. Det är lugnt på Lagunen så här års. Korgen med julgodis är nästan tömd – några salta hårda kulor kvar som ingen vill ha ligger och skramlar i botten. De flesta utav er har tagit upp era farkoster eller lagt dem på vinterbrygga. Herrarna hamnpersonal har varit ute och kapat kvarglömda ledlinor och slängt dessa. De har tidigare plockat undan en del förtöjningsartiklar som låg kvar på bryggor och lade dem ute i ”glashuset” – sen har folk varit och plockat bäst som helst utan att bry sig om att de varit markerade med bryggnr…. märkligt , är det nåt man kan sälja på blocket eller?- .

Julen närmar sig med stormsteg, en annan släpade in ett träd igår och dekorerade det. Under julen så kommer det stundtals att vara begränsat med personal här på området, hamnkaptenen Tore jobbar ju deltid under vintermånaderna och har alltid ledigt över julen och kommer att komma tillbaks först runt den 9/1 så det är icke lönt att ringa till honom. Fastighetsskötaren, Christer, kommer att ha ledigt något i mellandagarna så det blir nog jag själv som sitter här mest och kuckilurar och finns till. Men det finns en möjlighet att jag kopplar ihop jobbtelefonen med min egen någon dag med resultatet att Ingen är här. Hur skall det gå….

Årsmöte och stämma är avklarat, det sägs att det gick lugnt till och en ny styrelse börjar nu forma ihop sig. Protokollen publiceras så snart de blivit signerade av justerare mm, eller om de tar för lång tid på sig publicerar jag dem ändå.

Vi har en efterlysning. Under en period har det stått en avställd  Jeep parkerad på området, kvinnan som står som ägare till den kan jag inte hitta i de register jag hanterar. Vår fråga är då, är det något utav er läsare som känner denna Fru Karlsson som är innehavare till denna Jeep och som kan be henne ta bort den från Lagunens hamnområde?

Det har ju pratats om att fixa någon sorts förvaringsutrymmen. Tore har formulerat en liten text  enligt nedan:

Är du intresserad av förvaring inne i båthallen?

Ett förråd på ca 3 kvadrat. – el, belysning, värme och lås ingår ej – ( båthallen är välisolerad, brukar vara frostfritt) Storlek: Bredd 2,9m Höjd 2,5m Djup 1m

Hyra 1500:-/år

Det går bra att dela förråden, att det är två eller fler andelsägare i samma förråd.

Intresserade hör av sig till hamnkontoret via mail så kollar vi om det finns underlag för att sätta igång…. Tror jag

Det finns en del medlemmar som använder köksregionen här på Lagunen. Tänk på att INTE lämna färskvaror/matrester  i kylen är ni snälla, de åldras fort och utsöndrar efter ett tag en förskräcklig odör som kan få den mest förhärdade att kollapsa.

Så, det var allt för i år, hoppas ni haft ett bra år 2016, att ni snart får den julledighet som ni förtjänar och att ni omges av omtankar och vänskap och värme, den som är solo kan även tycka om sig själv, svepa in sig i en varm filt och läsa en god bok med en chokladask vid sidan om + en back med julmust.

I alla fall, önskar er alla en riktigt god jul. Vi hörs/ses i framtiden, under förutsättning att jag inte vinner på Lotto.

Många juliga hälsningar ( insvepta i förhoppningar om att kung Bore – snökungen – snart gör entre här i skåne ) från Lagunen…

2016-11-11

Hej igen!

Den här veckan skall samtliga utav er ha fått kallelsen till Lagunens årsmöten den 30/11. Upptäckte att vissa felstavningar gjorts, åtgärdade och hoppas nu att allt blev rätt.

Om det av någon konstig anledning föreligger som så att du, kära medlem, Ej erhållit kallelse, vare sig via e-mail eller genom Post Nord – det där postföretaget som enligt hörsägen fått väldigt mycket kritik detta år – och saknar den, hör av dig så löses det.

Det ligger fortfarande ca 60 båtar i vattnet – räknar då icke vinterbryggorna – , och nu kommer tjatet….. glöm inte att ta med era ledlinor när ni tar upp er farkost.

Det blev ju lite kallt helt plötsligt med förrädiska hala fläckar på vägarna och vattnet stängdes av ute på området redan i måndags. Snön har fullkomligen vräkt ned över stora delar av landet och det känns som om sannolikheten är stor att även vi i söder kommer att bli mer insnöade än vanligt denna säsong.

Annars händer inte så mycket här, den lugna säsongen har så att säga börjat. Det kommer någon husbil emellanåt och ibland tittar någon el-sugen medlem in och ”köper el”.

Ja det var allt för idag. Jag tror vi hörs i framtiden, ta det lugnt, ät vettigt och nyttigt, använd långkalsonger och mössa, osv

Hälsingar från hamnkontoret Lagunen//Pia

2016-10-19

Hej på er!

Nu kan vi nog alla konstatera att kyligare dagar med visst fuktinnehåll kommit för att stanna ett tag. När man blickar ut över hamnbassängen så ser man att många utav er entusiaster hade hopp om riktigt lång sommar, detta eftersom det ligger över 200 farkoster kvar i vattnet. Det innebär ju i sin tur att det kanske kan bli trångt kring upptagningskajen framöver beroende på eventuella vindhastigheter. Har förstått att det inte är så lätt med avmastning när det blåser så man får passa på vid stiltje – svänger med mig med termer som låter lite sjöigt J –

I vanlig ordning kommer vi att stänga av strömmen på bryggorna när vintersäsongen börjar på riktigt , det vill säga den 1-november, så…. vill man ha båten i sjön rekommenderas brygga P eller E, också det som vanligt. Vill någon förbruka el under vinterhalvåret så tittar man in på hamnkontoret och tecknar ”avtal”, samma priser som tidigare år.

Årsmötet/stämman kommer att vara den 30:e november i Limhamns Folkets Hus. Kallelse kommer att skickas ut. Det glädjer mig att närmare 350 st utav er valde att få kallelsen digitalt, vilket både är ekonomiskt och miljövänligt. Det innebär ju att jag har 350 st följare….

Närmare 100 st Lagunare – en del är förvisso familjemedlemmar – har nu anslutit sig till Lagunens facebookgrupp, vill du läsare gå med men vet inte hur du skall göra så är det bara att höra av sig.  Det finns nu även ”undergrupper” man kan ansluta sig till  där som ”köp & sälj” för den som har saker den vill bli av med samt en diskussionsgrupp där olika frågor om föreningen Lagunen diskuteras.

Som ni kanske vet så försvinner nu den kiosk som varit här några år, ny ägare hämtar den i morgon. Vi har dock kvar kaffeautomaten här inne i klubbhuset men då det kommit nya mynt nu och automaten inte sväljer dem kanske den också försvinner, fast de kan väl uppdatera den.

Annars är allt lugnt och fint, klubbtjänsten avklarad, hamnen välskött och snygg, inga nya stölder rapporterade utom en verktygsslåda – jag berättade väl att uppmärksamma gossar ute på D-bryggan upptäckte okänd farkost i somras och kontaktade länsman, tjyvarna blev sedan tagna, härligt, tummen upp till de killarna – .

Snart e klockan 4 så ,

Ha en underbar höst      Hälsningar från Hamnkontoret//Pia

2016-06-10

Hej allihopa!

Det börjar nu se fullsatt ut ute i hamnen. En del har fått nya båtgrannar, någon har bytt båt, det är segelbåtar, motorbåtar och flottar i alla möjliga modeller och material där ute, snacka om mångfald J.

I vanlig ordning är det alltså dags för lite påminnelser om vad som gäller här på Lagunen, alla glömmer vi ibland och ni som är nya har kanske ingen aaaning om vissa saker så,,,,

Att tänka på:

Köksregionen: I klubbhuset finns två kylskåp, det som förvaras tillfälligt ( det är en omöjlighet att ha alla medlemmars ketchupflaskor stående där under säsong och efter )  i kylarna skall vara märkt med bryggnr. Innehållet är Ikke allmänt gods som man smakar på/använder bara för att det finns där.

Var och en plockar undan efter sig, vi har ett miljöhus där eventuellt avfall sorteras i speciella kärl. Att slänga trasigt glas i soppåsarna som vi personal sedan bär iväg med på mornarna är under all kritik…… ja jag finner egentligen inga ord som kan beskriva vad jag tycker om dylikt förfaringssätt, tvi!

Elutrustning: Många av er har köpt sk ”sommarel”, tänk på att det inte får finnas några skarvar på de kablar ni använder när ni kopplar in er på Lagunens elnätet. En felaktig/defekt kabel kan faktiskt förorsaka strömavbrott med resultat att grannens kylskåp slutar fungera och plötsligt sprids det kanske en oangenäm odör.

Våtutrymmen: När ansning av behårat hudområde skett, se till att undanforsla eventuella hårspår i handfat mm. Jo, det finns städare men inte en som alltid står utanför toadörren redo med sprayflaska och skurhink.

Grillarna: Dessa skall användas frekvent, både till fågel, fisk och mittemellan ( biff!!). Om det saknas t ex stålborste, skicka meddelande så införskaffas det.

I år har det köpts in snygga kepsar med logga i gyllengult och reflex inbyggd i skärmfronten.Dessa finns till försäljning inne på kansliet. Den har tom en liten klämma som man fäster i sin krage så den inte försvinner om man är ute i blåsigt väder, som idag.

Loggade in på Lagunens FB-sida och ser att det nu är 68 medlemmar, och det är en bra start, anslut dig du med kära läsare. Det är ni Lagunare som avgör hur aktiv sidan skall vara genom att lägga in efterlysningar, skapa events/grillaftnar, träffar, lägga in bilder med anknytning till klubben/båtlivet etc. Många bäckar små….

Sommar är lika med semester. Enligt bokningslistan så kommer Lagunenpersonal att ha semester i juni, juli och augusti. Preliminärt gäller följande inbokade semester:

Tore v 25, Christer v 26 + 27, jag v 29, Tore v 30 + 31, Christer v 32 + 33.  Vi försöker göra som så att det finns 2 personal här samtidigt.

Ja det var alles för denna gång. Med önskan om mildare vindar även om det blåser åt rätt håll just nu dvs vinden i ryggen på väg hem.

Från hamnkontoret Lagunen // Pia

2016-05-11

Hej hopp!

Då var det dags igen med ett litet meddelande från din hamn.

Det sjösätts fler och fler båtar och det verkar som om majoriteten av er medlemmar nu kommer ihåg att det skall finnas ett aktuellt försäkringsbrev för deras båt i en av mina pärmar här på kontoret för att kunna få ut aktuellt årsmärke. Även gamla hundar kan lära sig sitta sägs det, vad det nu har med detta att göra…. Nåväl.

Som vanligt blir det lite blandad info/ lite påminnelser. Jag skickar även med en inbjudan till onsdagsseglingar samt en om introduktionsträff rörande segling som anordnas nästa vecka här i klubbhuset, se bifogade pdf-filer.

Så!

Det finns två miljöhus ute på området här där var sak har sin plats. Det är bedrövligt att det slängs glasflaskor bland färgburkar och att det slängs metallföremål i containern för brännbart, att någon tar med sig skräp hemifrån ( ja,, det händer )  för att snåla på sina egna soptömningskostnader mm. Sophanteringen är en kostnad för samtliga lagunare, vid korrekt sortering tillkommer inga extra avgifter. Material som använts i klubbhusets kök skall också sorteras, sluta släng era gamla flaskor i papperskorgen!!!

Under säsongen så används den asfalterade ytan här ute på området som parkeringsplats för er medlemmar. Tillfälliga dagsgäster skall använda den externa parkeringen utanför området, en parkering som just nu ställs i ordning för att kunna ta emot det ökande antalet husbilsgäster. Så ni medlemmar som av någon anledning parkerar på gästparkeringen, skaffa en ”tag” så ni kommer in under bommen och kan ställa er på rätt ställe.

Under bommen körs EN BIL I TAGET, det händer alldeles för ofta att någon ”hänger med in” och det är, som Stefan Löfvén ofta säger, inte okej.

Jag förutsätter sedan att den som släpper in/ut någon under bommen med säkerhet vet att det är en behörig person.

De av er som betalt/kommer att betala för festen den 21/5  direkt in på Lagunens bankkonto, meddela att ni så har gjort/kommer att göra, ni andra har tid på er fram tills fredagen den 13:e att titta in till hamnkontoret och anmäla er på plats.

Fågelungar börjar nu titta fram och då vet man att det är varmt på riktigt, våra stamgäster, svanarna, har flyttat sitt bo från P-bryggan till en tryggare plats ute vid piren.

Ja det var väl allt för denna gången, ha en fortsatt bra vecka och….. glöm inte flytvästarna då det  fortfarande är kallt i vattnet .

Helt apropå då jag ibland kollar om det finns jubilarer ibland er. Maj månad är den månad i år som flest lagunare nollar, hela 7 stycken, så grattis i efterskott till en utav er och grattis i förskott till resten. Nu är det dags för kaffe och har jag tur är den nån kaksmula kvar i skafferiet.

Med vänliga hälsningar från Hamnkontoret//Pia  och Christer ( och Tore – fast han e ledig idag )

2016-04-01

Hej igen!

Nu är det nästan vår på riktigt, i alla fall om man har lite fantasi och god vilja. Det blir mer liv och rörelse i hamnen när solen tittar fram och en del entusiaster har redan sjösatt, tjo-flöjt. Det känns därför angeläget att än en gång påminna vinteriliggarna om att ni nu skall flytta era båtar till ordinarie plats. Pronto!

Det kommer fortfarande in intresseanmälningar gällande eventuella kurser + intressanta förslag på andra kurser/events. Ni är ju ena riktiga idesprutor när ni vill. Vi kommer inom kort göra en sammanställning och ni blir så klart informerade om vad som händer, om det händer och när det händer….

Informationen om DNA-märkningen kommer att vara den 11/4 kl 18:00 här i klubbhuset vilket jag skrivit om tidigare, titta förbi.

Lördagen den 21 maj kommer det ju att anordnas en vårfest. Det behövs några fler som hjälper till med att…. boka mat/musik/tillbehör….ställa iordning prylar /möblera sittning…..Hjälp med eventuell dekor….. allsångshäften?….hitta på nån tävling…. Ja det finns nog massor att göra så det är dags att dra sitt strå till stacken och det gör man genom att kontakta avsändaren, dvs mig, varvid kontakt etableras med de andra festprissarna. Jag förutsätter att det kommer att vara en smockfull inkorg i outlooken när jag kommer tillbaks till jobb på måndag.

Sen händer det sorgliga saker ibland. Ni fick ju en helt ny bom för ett par veckor sedan och något klanta…e har redan lyckats köra på den så att den flyttats ur läge och detta utan att informera oss som jobbar här, IQ fiskmås. Vi hoppas så klart att åverkan inte är så illa som det ser ut och att det räcker med att försiktigt ”flytta” tillbaks den till rätt position.

Ja det var allt för denna gång, det är den 1 april idag när detta skrivs men allt jag skrivit är seriöst, precis som vanligt.

Vi ses

Med vänliga hälsningar från  Hamnkontoret // Pia

2016-01-13

Halleuo där ute!

Idag skall ni ta det riktigt lugnt om ni har vägarna förbi Lagunen.

Det är riktigt glatt här ute, själva svängen innan bommen samt parkeringsplatsen är som en isbana, fick erfara det själv när jag kom cyklandes i maklig fart i morse och stöp som en klubbad säl när jag skulle svänga in mot klubbhuset med resultat svullet knä och lättstukad handled. Så se upp där ute.

Förhoppningsvis har ni nu alla fått era årsavier, saknar ni den så hör ni väl av er. Har fått några frågor angående avgifter så,,, med risk för tjat – nu igen – .
·        Alla andelsägare betalar 2950:- i medlemsavgift ( 1050:- till Andelshamnen +        1900:- till BSLM ).
·        De som har anslutit familjemedlem får en ”supportavgift” på 50:-/st.
·        Medlem som ej deltagit på klubbtjänst 2015 får extra avgift a´ 250:-
·        Medlem som ej utfört vakttjänst får extra avgift a´1000:-

Vi har ju haft husdjur här i huset ett tag. När jag tidigare vintrar suttit och jobbat här i tystnaden så har jag ibland hört att något rör sig i väggarna och ibland har jag hittat konstiga ”smulor” på skrivbordet som jag efter en stunds analyserande kommit fram till att det inte är frågan om något övernaturligt utan de härrör från isoleringen i taket, någon har ”ätit” där uppe ( det ligger någon svart plast där mellan plankorna ). I år har djuret visat sig ute i klubbhuset, det är mer än en vakt som sett djuret och i fredags förra veckan så såg även vi personal den då den lille svansförsedda besten virrade omkring i köksregionen. I måndags var den inte lite fräck utan tidigt på morgonen när Tore och jag precis öppnat kontoret så spankulerade fanskapet in. Snabbt som en blixt stängde jag kontorsdörren, vi utrustade oss med varsitt tygstycke/väst. Tore tog position i ett hörn och jag kröp på golvet och lyckades ”skrämma” den så den sprang rätt emot Tore som slängde sin väst över den och vips, så var den fångad. Med darrande knän bar sedan Tore ut den långt ut på gräsmattan och släppte ut den där. Så jobbar vi!!!
Men det skulle inte förvåna mig om den lille har en inbyggd GPS och hittar tillbaka eller den kanske har en hel hjord med släktingar som nu samlar sig för hämnd….. Fortsättning kanske följer……

Nåväl, den sibiriska kylan är på väg, ta hand om er där ute så syns vi någon gång i framtiden.

Med hälsningar från Hamnkontoret//Pius
2015-12-30

Snart dags för nya tag!

År 2015 har snart tagit slut och har vi tur så väntar oss en strålande båtsäsong runt hörnet, en säsong där alla med gott humör kommer in med giltiga försäkringsbrev inför sjösättning och hämtar årsmärket. Men innan dess finns det dock en viss möjlighet att vi drabbas av långkalsongväder och den som hade tur kanske fick ett par dylika i julklapp, vad vet jag.

Nästa vecka skickar jag ut medlemsavgifterna, en del via mail – kolla alltså skräpposten – och en del via brev. Jag vill därför klargöra en del saker som jag ibland får frågor på.

  • Vakttjänst samt klubbtjänst skall utföras även om plats varit uthyrd under sommarsäsongen.
  • På avin står det förvisso ”Båtsällskapet Lagunen” men bankgironumret är till Andelshamnen då det är där som ekonomin hanteras.
  • Om jag missat att ta bort någon avgift, skicka ett mail/ring så löser vi det.
  • Årsavgiften till BSLM – Båtsällskapet – höjdes till 1900:- under årsmötet/stämman
  • Om påminnelseavi behöver skickas ut skall den betalas inom 15 dagar, annars skickas den enligt ny rutin till inkasso.

Snart stänger jag kontoret för i år, det är sedan dags att införskaffa tillbehör för årsavslutning, både i fast och i flytande form. Nästa vecka är Krister tillbaka från sitt juluppehåll och eventuellt även Tore. Den som lever får se.

I alla fall. Ha ett gott slut och så ses vi nästa år.

Gott nytt år

                                     Hälsningar från Hamnkontoret Lagunen//Pius

2015-12-14

 

Hejsan!

Nu går det fort. Igår var det Lucia och om 10 dar är det julafton så snart är det alltså sommar igen, för det har väl redan börjat bli ljusare.

Idag har jag satt ut vaktkalendern för nästa år och det är redan några som skrivit in sig. En liten reminder angående vaktrundan. Vintertid skall ni IKKE gå ut på bryggorna, ni patrullerar endast landområdet, detta under förutsättning att det inte ligger någon stackare och ropar på hjälp ute vid någon brygga, då är det så klart tillåtet att assistera.

Årsmötet gick bra, det sägs att det var en sisådär 70 pers som deltog. Höjning av medlemsavgiften till båtsällskapet blev 100:- vilket var väntat eftersom hamnkaptenen nu går upp till halvtid under vintern. Ny medlemsavgift som aviseras i januari som vanligt är då 2950:- ( med tillägg för de som ej går vakt eller deltar i klubbtjänsten ).

Tänkte ge ett lite julklappstips för den som eventuellt inte har en susning om hur man gör någon man bryr sig om lycklig. Svaret på den frågan är…. En batteridriven…. Fönsterputsare!!! Fick ett tips från en underbar dam ute på B-bryggan om denna maskin från Kärscher som gör fönsterputsningen till en ren fröjd. Då det alltid är glest med klappar dedikerade till undertecknade under granen därhemma så tog jag mig friheten att införskaffa en sådan här apparat i ”förskott”. Dagen efter togs den i bruk och, Trallallaaaa, den är super braaa. Snacka om att vara nöjd alltså.

Ni som rör er på området måste ha sett att det ser snyggt ut ute på mastplanen. Tidigare år har där legat ett antal master och skräpat och blockerat vid vårrustningen, nu ligger nästan alla master där de ska, bra jobbat ni där ute som har segelbåt. Ska ut på promenad i veckan och hoppas då att jag inte lokaliserar några olåsta stegar, ni vet ju att de bjuder in till ”besök”.

I morgon förmiddag är det Tores sista dag för i år. Den som söker kontakt får då antingen vänta eller skicka ett mail eller droppa in och lämna ett meddelande som jag då vidarebefordrar.

Som avslutning vill jag tacka för det här året och önska er alla en

Riktigt God Jul med önskade tillbehör i form av gott sällskap och mat i lämpliga mängder och en irish coffee eller två om man är lagd åt det  hållet.

Hälsningar från Hamnkontoret//Pius

2015-11-24

Hej igen!

Vill bara göra er uppmärksamma på att det nu under den mörka årstiden kryper fram en del osympatiska existenser som försöker lokalisera saker att stoppa i fickan s a s. Två båtmotorer har försvunnit från båtar i sjön. Aj aj. Vi vill därför erinra er om att försöka se till så att ni inte har något stöldbegärligt vid era farkoster och ni som rör er på området,,,, håll koll på så att ingen lagt ut någon konstig markör på farkost – någon kanske rör sig på området dagtid, hittar lämpligt objekt och ”markerar” så att de nattliga gästerna snabbt skall kunna hitta dit ( jag spånar för fullt men vad fasen…)

Den här lördagen är den sista lördagen som hamnkapten Tore jobbar. Från och med den 1:a december kommer han gå upp till halvtid – för den oinsatte eller nyblivna lagunaren så är det som så att tidigare vintrar jobbade han typ en dag i veckan – men jag vet ännu inte hur halvtiden kommer att läggas ut, om det är halvdagar, varannan vecka eller vad. Han kommer att vara här mer frekvent i alla fall så ni kan alltid testa att slå en signal direkt till honom istället för att behöva ta omväg via mig.

Ikväll skall jag på TOP HAT, en annan är ju civiliserad. Sen skall jag ha semester och åka på begravning uppåt landet så jag är icke kontaktbar förrän på måndag.

Ha ett trevligt årsmöte, ni som går dit, ni andra kanske har en trevlig stund och kollar fotboll MFF – PSG ( som jag ) och nån arm stackare kanske jobbar.

Oavsett, Vi höres framöver

Hälsningar från ett rätt kylslaget Lagunen //Pia

2015-11-18

Hej igen!

Er ordförande har skrivit en liten infohälsning som finns här  på hemsidan under ”från ordföranden”.

Det blåser utav bara f…n idag, kan inte ange exakt hastighet på vindstyrkorna men det är säkert några styva kulingar från väst och vattnet är nog lite högre än vanligt. Fy för böfvelen för att behöva vara utomhus men om det håller i sig blir hemtransporten smidig då vinden kommer att ligga i ryggen.

Ja så var det den här efterlysningen jag angett i ämnesfältet. Det är som så att den kikare som funnits uppe i vaktskåpet under x antal år försvunnit för några månader sedan. Min förhoppning är  att någon vakt råkat få med den härifrån och sedan glömt bort den, så jag hoppas att just denne vakt har e-mail och vid läsandet av denna text kommer till sans och ställer tillbaks den. Annars är den väl försnillad av någon som ansåg sig ha rätt till den, vad vet jag. Frågan är om ni medlemmar vill att jag skall införskaffa ny kikare om den gamle inte hittar hem…. Får se hur jag gör, om jag gör, när jag gör. Det finns någon röstningsfunktion här i outlook – mailprogrammet – kanske jag använder den.. i framtiden…

I alla fall

Ha det så bra ni där ute i verkligheten.

Med vänliga hälsningar  Hamnkontoret//Pia

2015-11-13

Hejs!

Då har snart halva november passerat, idag har vi fredagen den 13:e och än så länge är allt väl men vem vet vad som lurar bakom hörnet?

Vi har stängt av strömmen ute på bryggorna, alla utom E- respektive P-bryggan vilka vi som vanligt önskar att de som ligger kvar i sjön under den mörka årstiden lägger till vid. Det ligger ett antal båtar kvar i vattnet på sina vanliga platser vilket kanske är naturligt eftersom vädret, bortsett från blåsandet, är rätt så behagligt för att vara senhöst med runt 10 + grader. Snart blir det mörkare och kallare varvid vi kan luta oss tillbaka och tänka på tider som passerat och tider som skola komma. Apropå historik så kanske det finns någon som vill dela med sig av Lagunen-bilder från i somras vilka då kan publiceras på hemsidan, många bäckar små…. heter det ju. Vi som jobbar här var inte direkt frekventa när det gällde användandet av fotoutrustningen den här säsongen, vi skall bättra oss.

Tore har tagit lite semester och kommer tillbaka torsdagen den 19 november, det går alltså inte att ringa honom eftersom hans lur är sas avstängd.

Resten av personalstyrkan, det riktigt tunga gardet, är på plats som vanligt.

Som nämnt är kallelse till årsmöte/stämma den 25/11 utskickad. Några brev har kommit i retur så om någon saknar kallelsen kanske det är för att den skickats till inaktuell adress. Adressregistret uppdateras manuellt, av mig, och om inte medlem hör av sig blir det fel i registret…. That´s it.

Vi håller fortfarande på att försöka få en hemsida som fungerar och som har det innehåll som medlemmar behöver, feedbacken har dock inte varit så stor men vi administratörer sitter och spånar och hittar på lite emellanåt i alla fall. Skam den som ger sig.

Så, det var allt för denna gång, skall snart hem till mitt kylskåpet ( jag inte kunde hålla mig längre i går utan införskaffade en flaska julmust i smyg ) och påbörja fredagsmys innan tvättstugan…. hrm .

Så, ha de bra   Med vänliga hälsningar från Hamnkontoret // Pia

2015-10-15

God morgon!

Oktober har hittills bjudit på förvånansvärt fint väder vissa dagar men visst är hösten på ingång på riktigt. Nu börjar det försvinna båtar från vattenplatserna. Vi vill därför påminna om att när ni tar upp er båt  skall ni samtidigt ta bort era ledlinor, rulla ihop dem snyggt – om ni vill – och förvara dem på er båt över vintern för någon gång under november månad brukar herrarna hamnpersonal ta en liten båt och åka runt för att helt sonika klippa ned kvarlämnade linor som sedan läggs i högar bryggvis ( om det är många linor, annars allt i en hög ). Sen har det hänt att det plockas material urskillningslöst ur dessa högar. Alla ser tyvärr inte skillnad på mitt och ditt alla gånger, fel optiker kanske. Så, väck med era linor….

En del av er har ”sommarel”, den slutar gälla den 31/10. De av er som avser  vara inkopplade på Lagunens elnät under vintersäsongen skall som vanligt teckna ett elavtal.

Repetition:

Dagtid, när man är vid sin båt, är det tillåtet att använda el ( med en kontinuerlig effekt på upp till 200 w ).

Elsladd får EJ lämnas kvar i uttag om elavtal saknas. Sladd rullas ihop och hängs/läggs vid båten när den ej används.

Båtar som ligger i vatten vintertid rekommenderas flytta till brygga E eller P där el är inkopplad vintertid.

Det får INTE  finnas någon skarv på sladdar anslutna till Lagunens elnät.

Pris per månad:

Upp till 100 w / 110:-/månad

Upp till 200 w / 220:-/månad

Upp till 400 w / 440:-/månad

Upp till 600 ….

Upp till 800 …

Och så vidare, enkel matematik

I slutet på vecka 44 kommer kylar och frysar i medlemsköket åtgärdas. Det är fullt med is och ”matrester” som skall bort. Så om någon lagt sin oxfile eller hälleflundra i frysen för kommande behov så åker dessa artiklar då till råttorna.

Inplanerad semester:

Kanslisten har semester vecka 43 samt  vecka 45.

Hamnkaptenen har semester 29/10 – 1/11, är tillbaka den 2/11.

Ja det var allt för denna gång.

Med vänliga hälsningar  Hamnkontoret//Pia

2015-08-12

Hej på er allesammans!

Tiden går fort och snart har halva augusti passerat vilket innebär att det är jul (!) om 20 veckor. Men, var sak har sin tid och nu passar nog många på att njuta av värmen som äntligen kommit.

Som många nog sett så har vi under de senaste åren haft en svanfamilj som återkommande bygger bo vid P-bryggan och sedan simmar runt med sina ungar här i hamnen. Det har tyvärr uppmärksammats att hanen i familjen under en period simmat omkring med en fiskekrok + lina som fastnat på hans långa hals ( djurvårdspersonal är kontaktade ). Tyvärr finns det folk som beter sig illa mot djur, som använder igelkottar som fotbollar och som använder sitt kastspö för att fånga fåglar. Dock kan möjligheten i det här fallet vara att någon som metat i hamnen lagt sitt metspö åt sidan och sedan glömt bort att hala in reven,, med ett olyckligt resultat. Jag vill därför påminna er om att ja, det är tillåtet att meta i hamnen, men tanken är nog att metaren då är närvarande.

Snart är det här verksamhetsåret slut. Ni som har tankar/funderingar om hur saker och ting är här i hamnen – hur hamnen ser ut, vilka rutiner som finns ( bra eller dåliga), löneförhöjning till den eminenta personalen, faciliteter som saknas eller borde förbättras  mm och ser alternativa lösningar på eventuella problem – har ju alltid möjligheten att skicka in motioner till stämman/årsmötet som är den 25/11. Det finns ett sista datum för inlämnande av motion, Andelshamnen har 1/9 som sista inlämningsdag och Båtsällskapet 31/8. Det funkar både i digitalt format som mailas in hit till hamnkontoret eller i pappersformat via postens tjänster eller personlig inlämning, fritt val.

Sedan några veckor tillbaka så har vi en kille som heter Khaled som arbetstränar här 2 timmar om dagen, han har tillsammans med en kompis en båtplats här på Lagunen sedan några år så han kan området sedan innan. Så, om ni ser någon som  går runt och tömmer papperskorgar, fyller på papper på toaletter mm så är det nog han.

Kom på en lite påminnelse. Om ni behöver använda kylskåpen ( de i klubbhuset ) för tillfällig förvaring så MÄRK era varor med båtplatsnumret som vanligt, kan förvisso inte garantera att sakerna finns kvar för det har kommit fram mer än en gång att det försvinner saker från kylarna, någon ”lånar” för att den var sugen eller för att den inte förstått att det inte är allmänt gods där inne, vad vet jag.

Ok!

Det var allt för denna gång, simma lugnt där ute, i morgon – läs lördag 8/8 –  kommer hamnkaptenen äntligen tillbaka från sin 9-dagars semester och det kommer även att komma en 8 – 10 båtar från en dansk båtklubb vars besättningar kommer att husera ute på baksidan av klubbhuset ( ett aviserat besök, säkert massa andra gäster åxå )

Läge för feststämning ?

Med soliga sommarhälsingar från hamnkontorspersonalen som har en elektrisk fläkt // Pia

2015-06-17

Hej igen!

Ni har ju under en tid haft wifi här på Lagunen som, när det fungerat, ni kommit åt med ett enkelt lösenord. I kulisserna här jobbas det på att förbättra nätverket, och öka räckvidden, sända ut starkare ”signal” mm och nu har det kommits en bit på rätt väg. Ny apparatur krävde dock lösenord med fler tecken varför lösenordet modifierats. Kontakta hamnkontoret så får du det nya.

Snart är det midsommar. En gång i tiden så var det sommar, väderleksmässigt, i juni och juli. I slutet på augusti började det svalna och i september var det ta mig tusan höst. Så är det dock inte längre. Nu är det snålblåst och kallt, hemmaplanterade tomater blommar inte ens fast de står exponerade för eventuella solglimtar och sommargarderoben är fortfarande orörd. Samtidigt som man funderar på färskpotatis och jordgubbar kokar man en kopp varmt te med honung för att förkylningen skall lindras.

Det är dags att åkalla de högre makterna, dansa någon soldans, offra något till solgudarna. Många bäckar små…

Nästa vecka har er hamnkapten Tore semester så det är inte lönt att ringa 040-160430 för ingen kommer att svara. Jag och Christer kommer förhoppningsvis att sköta ruljangsen på ett alldeles utmärkt sätt, det vi inte klarar av gör vi en notering om och så får Tore hantera det när han är tillbaks.

Ni har från och med den här säsongen fått en ”Bryggvärd” på varje brygga. Enligt den info som jag fått så är tanken med bryggvärden att medlem eller gäst skall kunna kontakta bryggvärden och få svar på eventuella frågor när Hamnkaptenen/Kansliet ej är tillgängligt. Det finns färgfoton med angivet namn och bryggnr uppsatta på de exemplar som tagit på sig uppdraget.  Det är bara att knacka på alltså.

Igår hade Sjökulturföreningen ( en samling herrar i mogen ålder med intresse för marina saker) , under pompa och ståt, sjösättning av den farkost de renoverat under några år. Vi filmade evenemanget och la ut på Lagunens fotogalleri. Den är utlagd i mp4 format vilket kan påverka uppspelningen – har tittaren rätt programvara  installerad ? –

Ja det var allt för denna gång.

Med önskan om en sommar..  Hamnkontoret//Pia

2015-05-29

Joodå!

För närvarande blåser det styvkuling från väderstreck men den som är i lä kan njuta eftersom solen har tittat fram. Det har blivit fint på området, fina blommor är planterade lite här och där  utav de medlemmar som deltog i vårens klubbtjänst – de plantager som nu är ute vid bryggorna tar tacksamt emot omvårdnad från förbipasserande i form av vatten – . Gräsmattorna är snyggt klippta, som på en golfbana, och kanterna är så rakt avskurna att man tror det  varit ett proffs i farten.

Tjatvarning!

1.

Det finns kanske någon ny medlem som inte är medveten om att det skall lämnas in ett aktuellt försäkringsbrev in till hamnkontoret för  att på så sätt kvittera ut ett årsmärke och att det är en årligen återkommande uppgift som varje medlem med båt har.

2.

Varje farkost i vatten skall vara väl förtöjd, ryckdämpare är ett krav samt minst 2 fendrar per sida.

3.

Många båtar är ännu på land. Se till så att de stegar ni har verkligen är fastlåsta/kedjade så ingen oinbjuden gäst lånar och invaderar er eller annans farkost.

4.

När båtägare är vid sin båt dagtid, mellan kl 6:00 – 20:00, är det tillåtet att vara ansluten till elnätet här på Lagunen. All annan elanvändning kräver någon form av avtal och jag menar då användning kväll/natt eller att ha någonting inkopplat när man Ej är vid båten.

Jag vill inte se en enda vaktrapport igen som berättar att ogiltig inkoppling på elnätet pågår.

Angående vaktrundan så kommer jag idag att ta ner den så kallade avläsaren som fungerar alldeles för sporadiskt. Jag har ingen uppfattning om när, eller OM, den kommer tillbaks i tjänst. Det får framtiden utvisa.

Jag hade tänkt undersöka hur det fungerar ute på planen för utrustning av master. Det finns ju en stor skylt uppsatt på båthallens gavel som talar om för den läskunnige  vad som gäller vid rustning av mast. Funkar detta?

Tore var inne och jobbade i vintras och gjorde 15 st nya lagunenblåa bockar som han ställde ut inför säsongen på mastplanen. Nu har det visat sig att 5 utav dem har fått ny adress, en okänd sådan. Förhoppningsvis är det bara någon tanklös som flyttat dem på området men det finns också en möjlighet att det är en simpel tjuv som varit i farten. Håll ögonen öppna.

Ja det var allt.

På återseende.

Med vänliga hälsningar  Hamnkontoret//Pia

2015-04-30

Halloj där ute!

Det är ju snart dags för Onsdagsseglingarna, ett evenemang för seglingsentusiaster som kappseglingsklubben anordnar varje säsong och jag har bifogat inbjudan till denna tävlingsform i utskickat mail.

Strömmen är ju påsatt på samtliga bryggor sedan en tid tillbaka. Ni som ligger på ”vinterbrygga” skall omedelbums flytta tillbaka till er egna plats.

I helgen som var, den 25é april, var det säsongsinvigning här på Lagunen. Vad jag hört så deltog sisådär en 50 pers. Vad jag vet är att den korv som sedan bjöds på var synnerligen smaklig eftersom jag hade fräckheten att ta ett smakprov i förväg.

Apropå korv, ni har nu fått två nya grillar här på Lagunen. Under ”paviljongen” på baksidan har SkorstensRöhr murat upp en större grill med plats för sex. På framsidan har han även murat upp en modell mindre.

Det finns en väldigt massa olika kompetenser här på Lagunen, här finns ta mig tusan allt, det finns advokater, bilhandlare, chefer, ekonomer, murare, nasare, plåtslagare, snickare, takläggare, VVS-killar, läkare, politiker, sjöfarare, poliser, mäklare, pedagoger, sötnosar, trädgårdsmästare, tusenkonstnärer, studenter, äventyrare, körsångare, musiker, datasnillen, kockar mm. Lagunen kan ju bli en enklav, det kan vara bra att ha en plan B.

Nästa större tillställning här på Lagunen är den 16´e maj då det kommer att spelas musik, dansas kasedans, drickas dryck med valfri promillehalt och grilla på de nya grillarna. Anmälningslista för denna tillställning finns uppsatt på klubbhusets anslagstavla, pris per skalle, 150:-

Ja det var allt för april månad, Vi ses i maj

Med vänliga hälsningar  Hamnkontoret/Pia

2015-03-12

Hejsan!

Solen skiner och tiden hastar snabbt iväg, om ett ögonblick är det ju vår för böfvelen, parkbänkar lockar till avkoppling och den envisa kan kanske t o m få lite solbränna i sitt annars bleka anlete – sen vet jag att många av er fuskar och åker på solsemestrar i tid och otid men ändå.

I morse var Tore igång och satte på vattnet  här ute på Lagunen, så det är bara att sätta igång med förberedelserna inför säsongen.

Ni som ej avser att använda er plats i år kan väl vara snälla och meddela oss här på hamnkontoret om att platsen är uthyrningsbar, både gamla och nya sommarhyrare ringer och mailar om vart annat så efterfrågan finns.  Den som behöver extra info om vad som gäller mm hör av sig, ok?

Det har kommit in en del förslag från er medlemmar om vad ni tänker om Lagunen, förslag på förbättringar mm. Jag samlar förslagen i en map och skickar dem kontinuerligt till styrelsen men kommer även att lägga ut dem på hemsidan inom kort. Fortsätt skicka ideer, ris och ros.

Fick precis en förfrågan om jag kände någon som ville ha ett bra sommarjobb och jag har ju två egna ungdomar som gärna vill jobba med vad som helst varvid jag spetsade öronen, men, då skulle man ha sjövana, attans, så jag tänkte så här….  Är det någon utav Er som har behörigheten fartygsbefäl 8 och som är intresserad av ett sommarjobb så söker Lasse på http://www.blabaten.se/flotten/  en som kan köra fram flotten i sommar, bra betalt… sa han.

Så, nu blev det lite blandat,,, vill ni banna mig för att jag lade in en ”jobbannons” så ok. Det var nog en engångsföreteelse….

Med önskan om en fortsatt behaglig vår.

Hamnkontoret //  Pia

 

2015-02-10

Hej igen!

 Nu har vi kommit halvvägs in i februari och de uppmärksamma har noterat att våren är på gång då det ploppat upp både snödropp samt en antydan till krokusar här och där i vår natur. Det vart  ju en rätt smidig vinter, vi hade antydan till lite is här inne i lagunen förra måndagen men det var väl alles.

Här nere på Lagunen går allt sin gilla gång, medlemsavgifterna trillar in vilket innebär att avierna har gått ut som de ska. Om Du som läser detta saknar avi avseende årsavgifterna så ta kontakt med hamnkontoret..

 Som ni kanske sett så håller vi på att försöka få igång en aktiv hemsida som främst riktar sig till er medlemmar, vi är inte där än men det är på g … sas . En av er medlemmar hade lyckats få tag på gamla bilder  över Lagunen INNAN det var Lagunen, de finns nu till beskådan i bildgalleriet.

 Er ordförande har skickat över en liten skrivelse som även finns på hemsidan.

 

2014-12-11

Hej på er allesammans

Den 11 december är här igen och det är ju snart jul på riktigt. SKÅL!!! Vinterkylan har dessvärre inte hunnit hit än – skribenten hyser en viss faiblesse för snö – men skam den som ger sig.

Här om dagen, dvs igår, så var det verkligen lågvatten här i hamnen,  men vattnet har nu återgått till sk normalnivå, de båtar som låg i vattnet klarade sig. Till kommande veckoslut varnas/informeras det om att kraftiga vindstyrkor skola svepa in över våra breddgrader, enligt min informatör – fcoo.dk på nätet – så kan det bli upp till 20 sekundmeter. Tjohej. Det kan alltså vara läge att se till så att era presenningar sitter ORDENTLIGT fastsurrade, att eventuellt lösa saker sitter fastskruvade eller är instoppade så de ej yr runt på området.

Angående årsavierna så är det till min glädje en majoritet som vill ha avin digitalt i år.( Det sparar på mina leder – det är jag som sitter och viker och lägger dem i kuvert – .) Många utav er har tagit er tid och skrivit så trevliga svar på den förfrågan som gick ut och vi har fått massor av goa julhälsningar. Tackar J

Vi som jobbar här vill så klart önska alla er Lagunare

En riktigt god jul

även detta år. Vi kommer att finnas här nästa vecka (tror jag) men sen går vi på semester. Det är ju lyckosamt detta år för oss som räknar semesterdagar….. man behöver inte ta ut många för att vara långledig.

Med varma hälsningar från Hamnkontoret//Pia, Christer och Tore